Tilbage
Tilpas udvalg

Forkølelse og hoste

Du kan her se hele apotekets store sortiment af midler imod forkølelse, hoste, snue og ondt i halsen.

Læs mere om forkølelse her
Du kan finde alt uanset om det er til et barn eller til en voksen.
Du skal vurdere om du føler dig bedst hjulpet med næsespray, sugetabletter, hostemidler - eller får bedre hjælp af bruge lokale midler som mund- og halsspray,

Særligt hos børn opleves øresmerter i forbindelse med forkølelse. 
Du kan læse om fordele og ulemper ved hvert enkelt produkt. Der er noget, der passer ethvert behov.

58 Produkter
Sorter efter:

Hvorfor hoster vi?

Hoste kan skyldes, at du har indåndet noget, der irriterer i dine luftveje. Det kan dog også skyldes bagvedliggende akut eller kronisk lungesygdom.
Den mest almindelige forklaring på akut hoste, er akut bronchitis, ofte som følge af virusinfektion.
Ved langvarig og kronisk hoste (defineres som hoste, der har varet over 8 uger), er årsagen oftest astma eller KOL (også kaldet rygerlunger), ligesom kronisk betændelse i bihuler og næseproblemer kan give kronisk hoste. Ligeledes kan kronisk hoste skyldes for meget mavesyre.
Nogle finder effekten af hostestillende medicin ved forkølelse er meget begrænset.

Hvad er hoste?

Hoste er en helt naturlig refleks, hvor din krop forsøger at fjerne fremmede ting der er i dine luftveje. Med andre ord: hvis der kommer irritanter, støvpartikler eller slim og pus i luftvejene, eller hvis slimhinden bliver betændt, så begynder du at hoste netop for at fjerne dette.
Fimrehårene der sidder naturligt i luftvejene har den funktion, at de opfanger og fragter små partikler og slim fra slimhindeoverfladen.
Når slimen sammen med de irriterende partikler transporteres med fimrehårene op mod svælget. Nu kan du synke den eller spytte ud.
Fimrehårene og hosten hjælper hinanden til at beskytte dine luftveje mod sygdom og irritation.

Tør hoste

Hoste er ganske normalt under og efter en infektion i luftvejene. Ofte vil det være tør hoste – altså hoste uden slim, som kommer op ved hosten. Ved mere langvarige infektioner og i sidste del af kortvarige infektioner i luftveje, dannes som regel noget slim, som helst skal komme op. Hosten ændrer karakter og bliver våd og løs, hvad lægerne kalder ”produktiv hoste”.
Ved traditionel betændelse i bihuler, kan der dryppe slim bagover til svælget fra bihulerne. Dette kan bevirke hoste, for at rense svælget og forhindre infektiøs slim kommer ned i luftvejene og til lungerne

Manglende hostereflekser

Hos nogle personer er hosterefleksen svækket. Det er for eksempel helt almindeligt hos spædbørn og hos ældre, ligesom det kan opstå efter blodprop i hjernen eller ved massiv alkoholpåvirkning. Her kan det være mere kritisk, idet slimen derved ikke kommer op. Dette bevirker hyppigere lungebetændelse, da luftvejene ikke renses tilstrækkeligt.

Øget hosterefleks

Hos nogle personer ser vi øget tendens til hoste. Deres refleks er øget, og de oplever at de let kommer til at hoste ved udsættelse for eksempelvis røg, stærke lugte eller ved ophold i kold luft.

Hvad skyldes forkølelse

Forkølelse er infektion i de øvre luftveje – og oftest virus. Det starter ofte som ”ondt i halsen”, man føler sig syg og har måske lidt forhøjet temperatur. I løbet af et døgn eller to følger snue, senere stoppet næse og hoste.
En forkølelse varer ofte 4-7 dage. Hosten kan dog sagtens genere længere.
Forkølelse kan ikke behandles, men man kan lindre generne på forskellig vis.
Forkølelse skyldes ofte virus. Og der er mange forskellige slags virus, så det er ikke muligt at udvikle en vaccine, der giver immunitet.

Hvad er forkølelse?

Forkølelse er en infektion i de øvre lufteveje, som stort set altid skyldes et virus.

Hvad er symptomerne på forkølelse?

Man har ondt i halsen, føler sig syg og har let feber i starten. Disse symptomer afløses i løbet af 1-2 døgn af snue, senere tilstoppet næse og hoste.
Sekretet fra næsen ("snottet") er i starten ofte vandtyndt, men bliver efterhånden tykkere og gulligt, hvilket ofte mistolkes som bihulebetændelse.
Symptomerne er mest udtalte efter 3-4 dage, og er heldigvis som regel helt væk efter 7 dage.
Mindre børn får i deres første leveår ofte høj feber i forbindelse med forkølelse. De spiser kun lidt og sover ofte lidt og når de endelig gør uroligt på grund af den tilstoppede næse.

Hvordan stilles diagnosen?

En eventuel undersøgelse hos lægen vil som regel kun vise lidt røde slimhinder i hals og i svælg. Det er som regel ikke nødvendigt at tage blodprøver.

Hvorfor bliver man forkølet?

Forkølelse er oftest et såkaldt rhinovirus, der angriber næsen og svælget. Der er flere hundrede forskellige undertyper. Efter en forkølelse er man immun over for det virus, man lige har været syg af. Derimod er man fortsat modtagelig overfor andre virus, som man ikke tidligere har haft. Det er baggrunden for, at man livet igennem kan blive ved med at få forkølelser. Ca halvdelen af de smittede bliver syge. Smitten sker for det meste gennem håndkontakt, og derfra overføres den til slimhinder i mund, næse eller øjne. Er man stresset bliver man lettere syg end andre. Børn i institutioner bliver ofte smittet, og det samme gælder spædbørn med ældre søskende. Risikoen for at blive syg øges, hvis man fryser. Fra man udsættes for smitte, til man bliver syg, er som regel 2-3 døgn.

Hvordan behandles forkølelse?

Forkølelser går over af sig selv. Der er ingen medicin, som kan forebygge, helbrede eller afkorte forkølelser. Antibiotika virker ikke overfor virus.
Man kan dog anvende medicin til at lindre symptomerne. De mest brugte præparater er næsedråber, hoste- og slimløsende midler

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.